На початок
"В Україні діють європейські вимоги до безпечності харчових продуктів", — Катерина Онул

"В Україні діють європейські вимоги до безпечності харчових продуктів", — Катерина Онул

06 березня 2017, 15:57

Напередодні Дня захисту прав споживачів та перед стартом VI Міжнародного форуму IFC з харчової безпеки ми вирішили дізнатися, як саме працює програма IFC із запровадження стандартів в агробізнесі у вітчизняній галузі харчової бепеки та яких змін вдалося досягнути за останні роки. На ці та інші питання відповіла Катерина Онул, радник з питань законодавства з харчової безпеки, Програма спрощення умов торгівлі і конкурентоспроможності, Група Світового Банку.


 

 

- Перший Форум IFC з харчової безпеки пройшов шість років тому. Які зміни відбулися у країні за цей період?

За останні шість років в Україні відбулося багато змін. Давайте детальніше зосередимся на сфері харчової безпеки. Тут було зроблено дуже багато. Зокрема кілька років поспіль IFC та Світовий Банк працювали спільно з урядом України, експертами сектору, виробниками над розробкою більш прогресивного законодавства у сфері харчової безпеки. Воно було прийнято, вже працює. Ми можемо сказати, що в Україні діють європейські вимоги до безпечності харчових продуктів. Проте, процес імплементації цих змін ще триває: невелика частина українських виробників вже запровадила ці вимоги, але більшості компаній ще необхідно пройти цей шлях і на них чекає багато змін. Тож одна з цілей нашого Форуму в березні — показати керівникам цих підприємств конкретні приклади того, що краща харчова безпека відкриває нові можливості для зростання та розвитку бізнесу. Наш досвід і практичні приклади наших клієнтів підтверджують, що краща харчова безпека допомагає бізнесу збільшити продажі, скоротити витрати та керувати ризиками, навіть за умов економічної нестабільності чи ринкової невизначеності.

- Чи є запровадження на  харчових підприємствах системи управління ризиками обов’язковим?

Якщо говорити з точки зору українського законодавства, то систему управління ризиками, яка є частиною системи управління безпечністю харчовими продуктами, з  вересня 2017 року повинні запровадити всі виробники необроблених продуктів тваринного походження (молокозаводи, ковбасні цехи, бійні тощо). Для виробників харчових продуктів, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження, це стане обов’язковим у вересні 2018 року. Для малих потужностей (потужності, які постачають харчові продукти кінцевому споживачу, мають не більше ніж десять осіб робочого персоналу, займають площу не більше ніж 400 кв.м, або потужності, які не постачають харчові продукти кінцевому споживачу та мають не більше ніж п’ять осіб робочого персоналу) — з вересня 2019.

Але, для підприємств, які хочуть бути конкурентоспроможними та виходити на міжнародні ринки запровадження системи управління ризиками обов’язковим стало обов’язковим ще вчора.

- Яким чином управління ризиками може допомогти підприємству харчової галузі стати більш успішним?

Управління ризиками в харчовій безпеці захищає підприємства від непередбачуваних втрат через проблеми, які можуть виникнути під час здійснення звичайних операційних дій, наприклад, таких як обробка харчового продукту, його пакування чи транспортування. Управління ризиками передбачає серед іншого аналіз постачальників та виробничих процесів. Відтак, підприємство має змогу визначити більша надійних партнерів та відсіяти ненадійних,  відслідкувати проблемні моменти виробництва харчових продуктів та вчасно їх виправити. Отже, результат діяльності підприємства, наприклад, виробництва харчових продуктів, стає максимально передбачуваним та захищеним. Це, в свою чергу, сприяє зростанню довіри до такого підприємства та його продукції. Відповідно, дієва система управління ризиками на підприємстві стає вагомою конкурентною перевагою.

- Яким чином можна побудувати на підприємстві дієву систему управління ризиками щодо безпечності харчових продуктів?

Перш за все, це запровадження належних практик виробництва та гігієни, НАСССР, простежуваності. Підприємство може запровадити всі ці системи або за допомогою відповідних консультантів, або самостійно, використовуючи для цього різні керівництва та довідники. Одним з таких документів є Посібник з безпечності харчової продукції, розроблений фахівцями IFC. Досвід його використання підприємствами різних типів з різних країн доводить його ефективність. Крім того, що посібник IFC пояснює, яким чином має бути розроблена ефективна система управління безпечністю харчових продуктів, він також містить низку інструментів, які можуть допомогти підприємству, яке має систему, оновити її, проаналізувати ефективність.

Цікаво, що сьогодні системи управління безпечністю харчових продуктів ефективно функціонують, як на підприємствах, де виробничі процеси записуються чи ведуться в ручному варіанті із застосуванням пензля та зошиту, так і на підприємствах, де запроваджено IT технології. Про переваги останніх можна буде подискутувати протягом однієї з інтерактивних сесій VI Міжнародного форуму IFC з харчової безпеки «УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ».

 

Підписка
Контакт
ПАРТНЕРСТВО
...
Анатолій
Циркун
tsyrkun@ucab.ua
УЧАСТЬ
...
Людмила
Дердійчук
derdiichuk@ucab.ua
ОРГАНІЗАЦІЯ
...
Максим
Лапа
m.lapa@ucab.ua
© 2017 UCABevent. All rights reserved.
Розробка та підтримка сайту: РАНСАЙТ ТОВ