На початок
ГОЛЛАНДСЬКО-УКРАЇНСЬКИЙ АГРОБІЗНЕС ФОРУМ 

VIII ГОЛЛАНДСЬКО-УКРАЇНСЬКИЙ АГРОБІЗНЕС ФОРУМ 

З ПРОФЕСІЙНОГО КАРТОПЛЯРСТВА 

15 лютого 2017

КиївЕкспоПлаза, павільйон № 1, конференц-зал №2

Минула подія
Реєстрація

Про захід

Україна має великий потенціал експорту переробленої картоплі, проте не реалізовує його.

15 лютого 2017 року в рамках ділової програми Міжнародної виставки «Фрукти. Овочі. Логістика 2017» відбувся VIII Голландсько-український агробізнес форум з професійного картоплярства. Провідні голландські та вітчизняні експерти обговорили ситуацію на ринку картоплі України, визначили пріоритетні напрями розвитку галузі та можливості для українських виробників. Під час форуму відбувся активний обмін досвідом організації пілотних проектів із кооперації в країнах східної Європи та Голландії для створення доданої вартості в галузі картоплярства. 

Для України картопля – одна з головних сільськогосподарських культур, яка традиційно вирощується та споживається на всій території країни. Каролін Спаанс, Радник з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні наголосила, що виробництво картоплі є одним з пріоритетних напрямків в українсько-голландської співпраці. «Для Нідерландів картопля є стратегічним експортним продуктом. Приблизно 15% населення в світі регулярно споживають картоплю, вироблену в Нідерландах. Крім того, культура відіграє стратегічну роль, коли мова йде про продовольчу безпеку. За таких обставин Україна і Нідерландами мають багато спільного для того, щоб працювати разом й отримувати вигоду від спільних проектів», - зауважила пані Спаанс .

За її словами посольство Королівства Нідерландів разом з голландськими та українськими партнерами тісно співпрацюють на декількох рівнях: «Ми прагнемо стимулювати  співпрацю та бізнес між голландським постачальникам насіннєвого матеріалу, сільськогосподарської техніки, обладнання для збирання, доробки і переробки картоплі та їх партнерам – українським фермерам та виробникам картоплі», - підкреслила Каролін Спаанс.

Також пані Каролін Спаанс запевнила, що Нідерланди є надійним постачальником якісного посадкового матеріалу, а також технологій вирощування та переробки: «Ми бачимо свою важливу роль у поширенні та обміні знаннями, інноваціями та передовим досвідом. На мою думку, Голландсько-український агробізнес форум з професійного картоплярства є внеском у плідну співпрацю між сектором картоплярства Нідерландів та України і сприяє українським професійним виробникам картоплі на їхньому шляху до забезпечення сталого виробництва та зміцнення позиції на світовому ринку».

Пані Каролін Спаанс розповіла, що наразі у посольстві працюють над ідеєю отримати фінансування від міністерства Голландії на дослідження можливостей для експорту продуктів переробки української картоплі. На її думку, українська картопля глибокої переробки має великі перспективи.

Микола Гордійчук, президент Української Асоціації виробників картоплі (УАПК) також вважає, що майбутнє картопляної галузі України повністю залежить від розвитку сектора переробки. За його словами, Україна є одним з найбільших виробників картоплі в Європі, але майже не переробляє його. Саме це є однією з головних причин низької ефективності цього бізнесу в країні.

«За даними нашої асоціації, в структурі реалізації врожаю української картоплі частка переробної промисловості становить близько 3-4%, тобто майже всю картоплю ми продаємо в свіжому вигляді. У країнах ЄС, де врожайність в 2-2,5 рази більше, ніж у нас, ситуація майже дзеркально протилежна: там в свіжому вигляді продається не більше 6% картоплі, все інше йде на переробку. І це при тому, що якість картоплі в них на порядок вище, ніж у нас, а собівартість помітно нижче», - розповів пан Гордійчук.

На думку експерта, потужний проект з переробки картоплі був би зараз дуже до речі в Україні.

«Перш за все йдеться про виробництво замороженої картоплі фрі, попит на яку в Україні щороку зростає завдяки розвитку сегмента НоRеСа, - розповів Микола Гордійчук. - Через відсутність власної сировинної бази майже всю картоплю фрі зараз Україна імпортує з Польщі. Але власний потенціал виробництва дозволяє нам побудувати потужне підприємство, яке б задовольняло не тільки потреби внутрішнього ринку, а могло б і експортувати сировину в інші країни. Зараз нам відомо про плани по будівництву таких нових проектів в Росії і Казахстані, поряд з цими країнами могла б бути і Україна. Багато компаній зараз задумуються про те, щоб інвестувати в технології з переробки картоплі, але у них дуже багато вагань ще з цього приводу, тому що інвестиції колосальні і без підготовленого ринку збуту компанії не можуть на це зважитися. На мою думку, зміни в секторі можливі лише тоді, коли люди почнуть інвестувати. На жаль, з тією якістю картоплі, яка є в нашій країні, ми ще не конкурентоздатні».

Головними експортними напрямками збуту для української замороженої картоплі фрі пан Гордійчук бачить країни СНД, Південної Африки, Азії та Близького Сходу. Перспективи виходу з продуктами переробки картоплі на ринок ЄС, на його думку, є набагато слабшими, тому що ці країни майже всю свою потребу задовольняють власним виробництвом даної продукції.

Також експерт розповів, що цього року за підтримки уряду Нідерландів був реалізований проект підтримки і розвитку приватного сектору, результатом якого став довідник хвороб та шкідників картоплі, який презентували на форумі.

Карст Вейнінг з Нідерландської організації з картоплярства (NAO) вважає Україну потенційно привабливою для будівництва потужностей для переробки картоплі. «Ви – величезна країна, що виробляє дуже багато картоплі, але моє враження, що Україна обнесена парканом, через який вона не може донести цю картоплю до зовнішнього світу. Картоплю не можна виробляти лише для внутрішнього ринку. Тому що у рік, коли буде перевиробництво, - ціни обваляться, натомість необхідно диверсифікувати ризики і бути більше інтегрованими у міжнародний ринок». На думку Карста Вейнінга, інвестори прийдуть в Україну лише  тоді, коли побачать достатню кількість виробників, які вирощують картоплю з урожайністю мінімум 40 т/га. «Спочатку українським виробникам необхідно підтягнути рівень урожайності та якості, який буде розглядатися міжнародними переробниками як стабільний, і тільки тоді можна розраховувати на притік інвестицій у картопляний бізнес для України», - вважає голландський фахівець.

Водночас, українські виробники, присутні на заході, висловили думку про те, що високої урожайності неможливо досягнути без зрошення, а будівництво іригаційних систем передбачає інвестування значних коштів, що у ситуації обмеження вільного ринку с/г землі несе великі ризики. Вони висловили готовність йти на діалог з переробниками, аби спільно розвивати галузь картоплярства та освоювати нові ринки для української картоплі за кордоном.


Організатори

Партнери

Місце проведення

Підписка
Контакт
ПАРТНЕРСТВО
...
Анатолій
Циркун
tsyrkun@ucab.ua
УЧАСТЬ
...
Людмила
Дердійчук
derdiichuk@ucab.ua
ОРГАНІЗАЦІЯ
...
Максим
Лапа
m.lapa@ucab.ua
© 2017 AgriEvent. All rights reserved.
Розробка та підтримка сайту: РАНСАЙТ ТОВ