На початок
"Впровадження стандартів – це другий після накопичення капіталу фактор зростання підприємств". Інтерв'ю із Сарою Окман

"Впровадження стандартів – це другий після накопичення капіталу фактор зростання підприємств". Інтерв'ю із Сарою Окман

27 лютого 2017, 14:12

15 березня – День захисту прав споживачів. Про те, що дають міжнародні стандарти харчової безпеки
споживачам і підприємствам говоримо з Сарою Окман, керівником консультативної програми IFC з харчової безпеки. 


- Перший Форум IFC з харчової безпеки відбувся шість років тому. Які зміни відбулися з тих пір?

Цього року ми проводимо 6-й міжнародний Форум з харчової безпеки. Перший такий захід відбувся у 2011 році в Києві і зараз ми знову збираємося в Україні. Хочу відзначити, що за ці шість років у країні дуже багато чого змінилося, в тому числі і в сфері харчової безпеки: правове регулювання, відношення підприємств, рівень експертизи підприємств і місцевих консультантів.

Але наш меседж залишається тим же, тільки тепер у нас ще більше історій і ще більше даних на його підтримку, зокрема, харчова безпека дозволяє підприємству підвищити продажі, скоротити витрати й мінімізувати ризики.

Зараз непростий час. Мало яке підприємство не стикалося з проблемою падіння продажів і з необхідністю зниження собівартості продукції. Тепер багато керівників підприємств вже знають, що міжнародні системи управління харчовою безпекою допомагають оптимізувати управління, підвищити продажі, скоротити витрати, підвищити продуктивність, зберегти своїх покупців і навіть збільшити частку ринку, не знижуючи якості і пропонуючи безпечну продукцію.

- Що означає впровадження стандарту для споживачів та для підприємств?

Для споживачів впровадження стандарту це, насамперед, якісні та безпечні продукти харчування. Тому ми й обрали датою проведення Форуму – Всесвітній день захисту прав споживача. Кожен власник харчового підприємства дбає про своїх клієнтів, але інвестувати в харчову безпеку непросте рішення. Поширений стереотип: впровадження таких систем часто сприймаються як бюрократична вимога, дуже дороге у виконанні. За ним не бачать можливостей для розширення бізнесу. А ви знаєте, що, за даними дослідження Світового банку, стандарти – це другий після накопичення капіталу фактор зростання підприємств? Правильно впроваджена система управління безпекою харчової продукції забезпечує підприємству зростання продажів, скорочення витрат і мінімізацію ризиків. Таким чином, правильно інвестувавши в системну безпеку, підприємству більше не потрібно буде вибирати між прибутком і турботою про споживача.

- Чи є різниця у впровадженні стандарту в різних країнах/регіонах?

Звичайно, є відмінності в законодавстві, є відмінності, зумовлені регіональними, національними чи кліматичними особливостями. У нашої програми широка географія: ми допомогли вже понад 100 підприємствам від Західних Балкан до Таджикистану, а також у Кот-Дівуарі, Бангладеші та Мьянмаре покращувати і мудро інвестувати в харчову безпеку. Наш досвід підтверджує, що у всіх країнах впровадження стандартів харчової безпеки робить підприємство більш ефективним, конкурентоспроможним і пристосованим до нестабільних умов сучасних ринків.

- Ми знаємо, що програма працює вже близько восьми років. Що досягнуто за цей період?

На сьогоднішній день понад 100 наших клієнтів (великих і малих підприємств) у регіоні говорять про збільшення своїх продажів на 205 млн доларів США та про залучення інвестицій на суму 217 млн доларів США завдяки поліпшенню системи харчової безпеки. Це доповнення до кращої керованості бізнесу в цілому, управління ризиками, економії коштів, більш високої продуктивності і ретельному контролю виробництва. Крім навички ефективно керувати підприємствами в цілому, ми навчили понад 150 консультантів з харчової безпеки, використовуючи унікальний, розроблений IFC Посібник з безпеки харчової продукції. Це унікальний матеріал, що містить кращий світовий досвід. Свого роду це практичний довідник на допомогу харчовим підприємствам з впровадження сучасних стандартів, щоб зробити їх частиною бізнесу і корпоративної культури. Посібник оновлювався й удосконалювався нашими експертами на основі досвіду роботи в різних країнах. На Форумі ми представимо третю оновлену версію, яка стала ще більш практичною і корисною завдяки ще більшій кількості прикладів, готових бланків, та легко адаптованих шаблонів документів і процедур, а також зрозумілих і детальних інструкцій до їх заповнення.

- Які у програми плани на майбутнє?

Цінність і актуальність досвіду, накопиченого за вісім років роботи програми складно переоцінити. Ми пишаємося, що наша унікальна експертиза затребувана не тільки в регіоні, але й далеко за його межами. В цьому році наша програма перейшла на новий, глобальний рівень, допомагаючи компаніям в Африці, Південній Азії та країнах Тихоокеанського басейну. Я хотіла б зазначити, що крім нашої роботи з клієнтами, ми запускаємо нові навчальні та інформаційні програми в Африці і В'єтнамі, розроблені за моделлю нашої успішної програми в Україні. І це ще один приклад попиту на досвід, отриманий нами в Україні та в регіоні. Тому нам особливо приємно знову повернутися в Україну, звідки ми починали, з Форумом, щоб розповісти українським компаніям про останні світові тенденції і поділитися найкращим і найціннішим, що у нас є.


Коротко про форум:

• Щорічно форум стає подією року і унікальним комунікаційним майданчиком для провідних компаній і ключових організацій, стратегічно зацікавлених у розвитку агробізнесу.

• Цього року мова піде про управління ризиками, впровадження сучасних систем управління безпекою харчової продукції для створення нових можливостей в агробізнесі: зокрема, про підвищення ефективності підприємств, розширення експортних ринків та підвищення інвестиційної привабливості.

• Щорічно аудиторія форуму збирає близько 150 керівників харчових підприємств, великих роздрібних продовольчих мереж, а також експертів і спільнот споживачів.

• Серед спікерів – експерти зі світовим ім'ям, лідери індустрії і високопоставлені особи впливових компаній і організацій країни.

• Форум приваблює безліч журналістів і широко висвітлюється засобами масової інформації.

Підписка
Контакт
ОРГАНІЗАЦІЯ
...
Анатолій
Циркун
tsyrkun@ucab.ua
ПАРТНЕРСТВО
...
Марина
Ковальова
kovaliova@ucab.ua
УЧАСТЬ
...
Людмила
Дердійчук
derdiichuk@ucab.ua
© 2017 AgriEvent. All rights reserved.
Розробка та підтримка сайту: РАНСАЙТ ТОВ