На початок
У Києві відбувся VI Міжнародний форум з харчової безпеки «Управління ризиками в умовах невизначеності»

У Києві відбувся VI Міжнародний форум з харчової безпеки
«Управління ризиками в умовах невизначеності»

24 березня 2017, 13:33

15 березня 2017 року IFC, Міжнародна фінансова корпорація, що входить до Групи Світового банку, у співробітництві з AgriEvent провели VI Міжнародний форум з харчової безпеки «УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ».

Учасники форуму обговорили нові можливості підвищення харчової безпеки товарів українського виробництва, світову практику і тренди в галузі управління безпекою харчової продукції, питання стимулювання виробництва безпечної продукції для виходу на нові експортні ринки і положення Закону про безпечність та якість продукції, що набувають чинності цього року.

Ольга Трофімцева, заступник Міністра аграрної політики та продовольства, у привітальному слові наголосила на важливості міжнародних стандартів для безпеки споживачів.

«Сьогодні 15 березня — День захисту прав споживачів. Запровадження стандартів — це, перш за все, якісні та безпечні продукти харчування для наших споживачів. Чим більше підприємств запровадять міжнародні стандарти — тим ширший вибір якісної та безпечної продукції отримають споживачі».

Заступник міністра зауважила, що харчова промисловість України має великий потенціал завдяки лідируючим позиціям у виробництві та експорті зернових та олії, земельним ресурсам, також наявності можливостей для виробництва і експорту органічних продуктів. На її переконання запровадження сучасних і всесвітньо визнаних стандартів управління безпекою харчової продукції допоможе харчовим підприємствам України посилити свої позиції на внутрішньому ринку, отримати можливості для виходу на зовнішні ринки, скоротити витрати і мінімізувати ризики.

«Успіх кожного окремого підприємства в питанні харчової безпеки є запорукою успіху реформ і внеском у розвиток економіки країни в цілому», - переконана Ольга Трофімцева.

Володимир Лапа, голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, розповів про реформування системи державного контролю за безпечністю харчових продуктів, зокрема, про систему НАССР:

«Систему HACCP буде запроваджено з 20 вересня цього року на усіх великих підприємствах, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження. Через рік вона стане обов’язковою для інших великих підприємств харчової промисловості, які спеціалізуються на продуктах харчування, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей). А у  2019 році, це стосуватиметься і дрібних підприємств, що працюють у галузі харчової промисловості. Кінцева мета запровадження процедур — контроль ланцюгів харчової продукції, реалізація ключового європейського принципу контроль «від лану до столу».

Першою компанією, з якої розпочала співпрацю IFC в аграрному секторі України, був Миронівський хлібопродукт. В цілому за роки співпраці IFC профінансувала агрохолдинг МХП на загальну суму більше ніж  300 млн доларів США Крім того, МХП став однією з перших компаній в Україні, які запровадили на своїх підприємствах систему HACCP.

Директор департаменту технології, якості та безпечності харчових продуктів «Миронівського хлібопродукту» (МХП) Олена Косюк у своєму виступі поділилася практичним досвідом імплементації системи менеджменту безпеки харчової продукції.

«Запроваджені системи управління на наших підприємствах дозволяють підвищити ефективність ведення бізнесу в цілому, досягти відповідності очікуванням партнерів та вийти на нові ринки збуту. Інвестори також приділяють велику увагу наявності в компанії системи безпечності і контролю якості продукції. Вони хочуть бути впевненими, що вкладають гроші в компанію зі стабільним зростанням, високими якісними і кількісними показниками, прогресивним минулим та правильною стратегією побудови бізнесу».

Алекс Ліссітса, генеральний директор IMК, наголосив на реформах, які здійснюються за допомогою IFC, щоб споживач був упевнений у якості та безпечності кінцевого продукту.

«Перед бізнесом стоїть питання як підготуватися до вимог, які найближчим часом висуватиме до продуктів харчування споживач. Ці вимоги достатньо жорсткі, але в майбутньому будуть ще й перевищувати ті, які є сьогодні. Тому я дуже вдячний IFC та іншим нашим партнерам, з якими ми працюємо для того, щоб споживач був упевнений у нашій продукції, і щоб ми могли пишатися тим, що випускаємо. Для цього необхідна ефективна система контролю управління харчовою безпекою. Компанія ІМК працює з IFC, починаючи з 2013 року в рамках семирічної програми. Іноді працювати складно, але у підсумку результат виходить хороший. Це не просто фінансова інституція, це не просто програма співпраці, IFC проводить ті необхідні реформи, на які бізнесу часом не вистачає часу, іноді бажання. IFC піднімає такі важливі питання екології, захисту праці, харчової безпеки. І я дуже вдячний нашій співпраці, оскільки за підтримки IFC ми реалізували кілька дуже важливих проектів», — розповів генеральний директор IMК.

VI Міжнародний форум з харчової безпеки «Управління ризиками в умовах невизначеності» є частиною більш широкої роботи   IFC щодо сприяння агропідприємствам регіону реалізувати свій потенціал, відкривати нові ринки та  створювати  робочі місця. Сара Окман, керівник глобальної консультативної програми IFC з харчової безпеки розповіла, як IFC допомагає місцевим виробникам запровадити міжнародні стандарти безпеки харчової продукції. 

«На сьогоднішній день понад 100 наших клієнтів (великих і малих підприємств) у регіоні засвідчили про збільшення своїх продажів на 205 млн доларів США та про залучення інвестицій на суму 217 млн доларів США завдяки поліпшенню системи харчової безпеки. Це доповнення до кращої керованості бізнесу в цілому, управління ризиками, економії коштів, більш високої продуктивності і ретельному контролю виробництва», —поділилася пані Окман.

Також експерт поділилася інформацією про унікальний, розроблений IFC Посібник з безпеки харчової продукції.

«Цей практичний довідник був створений на допомогу харчовим підприємствам з впровадження сучасних стандартів, щоб зробити їх частиною бізнесу і корпоративної культури. Посібник оновлювався й удосконалювався нашими експертами на основі досвіду роботи в різних країнах», - зауважила Сара Окман.

Дізнайтеся більше про Посібник IFC з безпечності харчової продукції — за посиланням.


Про IFC. IFC – член Групи Світового банку, є найбільшим глобальним інститутом розвитку, що зосереджує свою діяльність на приватному секторі ринків, що розвиваються. Працюючи з більш ніж 2 000 компаніями по всьому світу, IFC спирається на шістдесят років досвіду, щоб створити можливості там, де це найбільш необхідно. У 2016 фінансовому році наші довгострокові інвестиції в країни, що розвиваються, зросли майже до 19 млрд. дол. США, посилюючи наш капітал, експертні знання та вплив щоб у допомозі приватному сектору покласти край бідності та підвищити загальний добробут. Для додаткової інформації відвідайте: www.ifc.org.

Підписка
Контакт
ПАРТНЕРСТВО
...
Анатолій
Циркун
tsyrkun@ucab.ua
УЧАСТЬ
...
Людмила
Дердійчук
derdiichuk@ucab.ua
ОРГАНІЗАЦІЯ
...
Максим
Лапа
m.lapa@ucab.ua
© 2017 UCABevent. All rights reserved.
Розробка та підтримка сайту: РАНСАЙТ ТОВ